Apa yang menarik hari ini ialah seawal pukul 2 petang tadi aku sudah ke Tesco berdekatan rumah aku, beli daging, kepak ayam, lamb dan segala barang keperluan untuk aku ber'grill malam ini. Adik aku telah menaja semua keperluan yang aku perlukan, untuk makan seramai 8 orang, aku habiskan kurang dari 100 ringgit untuk menyediakan makan malam ala barat.
Tiada lemang, nasi impit, ketupat dan rendang, Gantinya, aku perlu pastikan makan malam ini 'superb'. Menu grill malam ini aku campurkan citarasa Caribbean dan Asia ( Korea ). Untuk daging dan lamb, aku gunakan resipi Haitian Voodoo Stick, pedas dan berasap. Manakala, Untuk kepak ayam, aku pilih citarasa timur iaitu perapan minyak bijan dan kicap.
Karbohidratnya pula dari kentang herba grill dan Spaghetti Carbonara. Semangkuk Caesar Salad juga untuk melengkapi menu makan malam tersebut.
Dibantu oleh adik aku dan bapak aku, aku jadi ketua Chef, memastikan semua makanan itu dimasak dan berjaya dihidangkan. Berkat menonton 'License To Grill' dan 'Hell's Kitchen' aku berjaya menghasilkan makan malam yang superb, ya memang aku bangga diri, tapi itulah kenyataannya, Superb! dan yang paling penting, menyeronokkan!
Keluarga aku ada ahli baru, adik lelaki aku itu, baru sahaja berkahwin, so aktiviti bbq/grill ini jadi sangat menyeronokkan apabila ada orang baru yang sangat excited dengan budaya famili aku yang sangat membudayakan 'makan' ini.
Lepas makan, semua tersadang depan peti bongok, aku perlahan-lahan masuk ke bilik. Ada proposal kertas kerja yang perlu diselesaikan.
No comments:
Post a Comment